zondag 29 november 2015

Onder de loep


Geobserveerd:
Ringworm
Zeepier

In dit practicum gingen we onderzoeken wat verschillen waren tussen de ringworm en de zeepier. Van tevoren:
Het viel op dat de ringworm helemaal glad was. De ringworm bewoog zich voort door zich in te trekken en uit te rekken. De zeepier bewoog niet bij ons. Zoals de regenworm probeerde te ontsnappen uit ons bakje, bewoog de zeepier zich totaal niet.
We hebben de wormen eens onder de loop gelegd. Het viel ons toen op dat de zeepier uiterlijk anders is. De zeepier heeft haren op zijn lichaam en heeft ook meerdere kleuren op zijn lichaam, terwijl de regenworm geen haren en maar één kleur heeft.
Terwijl wij bezig waren met het onderzoek, kwamen er een aantal vragen naar boven. Deze vragen ga ik behandelen:

·         Wat zijn de uiterlijke verschillen?
·         Hoe overleven ze?
·         Hebben wormen ingewanden?
·         Hoe planten wormen zichzelf voort?

Wat zijn de uiterlijke verschillen?
Een normale regenworm, zoals men die in Nederland kent, bestaat uit segmenten. In de voorste segment, zit een mondopening. De regenworm heeft een langwerpig lichaam zonder poten.
De zeepier heeft meer variatie in zijn uiterlijk. Hij lijkt haren te hebben en verschillende kleuren. Ook deze pier bestaat uit segmenten. Hij valt net zo als de regenworm, onder de Annalida (ringwormen).

      Hoe overleven ze?
De wormen leven in principe onder de grond, hier eten ze ook. Als het gaat regenen, gaan de wormen naar het oppervlak om te paren. Vogels en mensen kunnen het regeneffect namaken en de wormen pakken.

Hebben wormen ingewanden?
Ja, wormen hebben ingewanden. Wat verstaat men dan precies onder ingewanden: in de meest beperkte betekenis zijn ingewanden de darmen en spijsverteringsorganen. Wormen hebben een spijsverteringsstelsel door hun hele lichaam.

Hoe planten wormen zichzelf voort?

Wormen hebben beide geslachtsdelen (hermafrodiet), maar kunnen zichzelf niet bevruchten. Sommige wormsoorten paren boven- en andere onder de grond. Met kleine haartjes klemmen de wormen zich aan elkaar vast.





Mijn visie op het ontstaan van leven op aarde


Hoe heeft de mensheid zich zo weten te ontwikkelen, dat we nu aan het onderzoeken zijn hoe het verleden in elkaar zit en waar komt het leven überhaupt vandaan?
Men denkt dat het leven is ontstaan uit bacteriën, Archeae en Eukaryota. Dit zijn drie domeinen waarin men het leven onderscheidt.
Al heel lang denken mensen dat de oorsprong van het leven vanuit een bovennatuurlijke entiteit of entiteiten (een god) is gekomen. Dit wezen heeft het leven gemaakt, maar tegenwoordig denkt men hier ander over. Wat de oorsprong van het leven daadwerkelijk is, blijft een kwestie, maar men denkt dat we dichter bij de waarheid zitten volgens de wetenschap.
Ik geloof in de theorie die momenteel verteld wordt; de ‘ring of life hypothese’. Deze theorie zegt dat de samenvoeging van een Archeae en een bacterie (twee prokaryota) de Eukaryota hebben voortgebracht. De Eukaryota is dus een van de drie domeinen waarin het leven verdeelt is, maar deze versie brengt organismen voort die minstens een celkern hebben.

origin of life 1
De cellen hebben zich zo weten te evalueren, dat uiteindelijk levende wezens ontstonden. Waarschijnlijk eerst in het water, vervolgens op het land en uiteindelijk in de lucht.