donderdag 17 december 2015

De octopus en het inktvis practicum

In een filmpje hebben we gezien hoe snel octopussen van elkaar kunnen leren. Er werd een test gedaan waarbij er twee octopussen gescheiden van elkaar in een aquarium zitten. Ze kunnen elkaar wel observeren, door het glas heen. De proef wil bewijzen hoe snel de dieren van elkaar kunnen leren en dit doen ze als volgt:
De octopus die in het rechter aquarium zit, weet hoe hij een plastic doos open moet maken, om vervolgens het krabbetje (die er in zit) op te eten. De octopus die links zit, weet dit niet. Het filmpje begint ermee dat ze de plastic doos, met het krabbetje erin, in het linker aquarium zetten. Hierdoor wordt de kat op het spek gebonden, want de octopus weet niet hoe hij bij het lekkere hapje moet komen. Vervolgens halen ze het bakje eruit. Ze zetten het in het rechter aquarium, bij de octopus die weet hoe hij het doosje moet openen. De octopus die niet weet hoe het moet, observeert zijn soortgenoot als hij de doos openmaakt. Op dit moment krijgt de octopus, die het eerst niet was gelukt, weer de doos met een krabbetje. In een keer lukt het de octopus om de doos te openen en het krabbetje te eten.
Het blijkt dus dat octopussen een ongekende intelligentie hebben. Terwijl hun herseninhoud heel klein is, kan het beest bijzonder goed observeren, onthouden en  nadoen. De vraag is waar deze intelligentie vandaan komt, maar dat weet men nog niet.
Het inktvis practicum:
We begonnen met het doorknippen van de mantel, vervolgens legde we deze mantel open. De ingewanden kwamen nu bloot te liggen. Het hoofd zit aan de mantel vast, deze moesten we van elkaar scheiden. Op dit moment hadden we twee delen van de inktvis. Aan de ene kant de mantel, nog met kieuwen eraan en aan de andere kant het hoofd met alle organen.
Als tweede stap hielden we de inwendige schelp eruit. Het was een heel dun, doorzichtig deeltje. De kieuwen vielen op, dit zijn namelijk de enige organen die beter vast zitten aan de mantel, in de plaats van aan het hoofd.
Als derde stap moesten we de kaak, ofwel de papegaaiensnavel, uit de mond halen. Hij heeft een boven- en een onderkaak. Dit was veel lastiger dan verwacht. Uiteindelijk is het wel gelukt.

 

                                    








De papegaaiensnavel en de kieuwen aan de mantel

De mossel was in tegenstelling tot de inktvis, veel makkelijker om te ontleden. Op de laatste foto ziet u een verticale doorsnede van de mossel. Het dier komt aardig met de inktvis overeen, denk aan de mantel en kieuwen.




1 opmerking: